برای ورود به بورس و بازارهای معاملاتی باید با مفاهیم این بازار آشنا شویم. دو مفهوم تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادین، از مفاهیمی هستند که هر دو باعث شناخت بیشتر وضعیت بازار میشوند. در این مقاله به معرفی تحلیل تکنیکال و 10 ابزار تحلیل تکنیکال پرطرفدار خواهیم پرداخت.
در بازارهایی که بر اساس عرضه و تقاضا فعالیت میکنند، مانند بورس اوراق بهادار، بازار ارزهای خارجی، بازار طلا و فلزات گرانبها برای بررسی روند تغییر قیمتها از روشی تحت عنوان تحلیل تکنیکال (فنی) استفاده میشود.
تحلیل تکنیکال، روشی برای مطالعه تغییر قیمتها و حجم سهام در گذشته به منظور پیشبینی تغییرات و روند قیمتها در آینده است. این اطلاعات مالی روی نمودارهایی ثبت میشوند. تحلیلگر تکنیکال، روند قیمتها را که متأثر از شرایط سیاسی، اقتصادی و روانشناسی بازار است، از روی این نمودارها و با استفاده از روابط ریاضی تعیین میکند.
بدین ترتیب، تحلیلگر محدوده نوسانات بازار را برای تشخیص فرصت مناسب برای خرید یا فروش مشخص میکند. در روش تحلیل تکنیکال که حدود 300 سال از عمر آن میگذرد، قیمتها پایه و اساس تحلیلها را تشکیل میدهند.
مطالعه بیشتر: ۱۰ صندوق سرمایه گذاری برتر ایران
طبق نظریه چارلز داو که یکی از بهترین و قدیمیترین نظریهها در تحلیل تکنیکال است، قیمتها روندهای صعودی و نزولی خاصی را دنبال میکنند و حرکت آتی قیمتها قابل پیشبینی خواهد بود. داو معتقد بود که نوسانهای قیمت بازار به 3 دسته تقسیم میشوند:
1. نوسانهای روزانه که تصادفی و بدون مفهوم بوده و اهمیت چندانی ندارند.
2. نوسانهای ثانویه که در آن، قیمتها برای مدت چند ماه بالا میروند.
3. نوسانهای بلند مدت (اولیه) که بازارهای صعودی و نزولی هم نامیده میشوند.
در بازارهای صعودی، قیمتها برای مدتی طولانی در مجموع روند صعودی داشته و در بازارهای نزولی، به طور کلی به مدت چند ماه یا چند سال روند نزولی دارند. باید توجه داشته باشید که در تحلیل تکنیکال، قیمت تعیین نمیشود، بلکه روند و حرکتهای آینده قیمت پیشبینی میشود. در این روش، تمرکز روی قیمت کنونی بازار، پیشینه تاریخی آن و تعیین الگوی حرکت بازار است.
در تحلیل تکنیکال به ویژه برای افراد تازهکار باید نکاتی را رعایت کرد و مهارتهایی را آموخت. برای مثال باید بتوانید نمودارهای کوتاهمدت، میان مدت و بلند مدت را بررسی کنید.
روندهای صعودی و نزولی بازار را تشخیص دهید و با آنها پیش بروید. نقطه حمایت و محدوده مقاومت را پیدا کنید تا برای خریدوفروش از آنها استفاده نمایید. درصد اصلاح قیمتها را تعیین کنید. خطوط روند صعوی یا نزولی را ترسیم کنید. میانگین متحرک را محاسبه کرده و آن را دنبال نمایید. کار با اسیلاتورها (Oscillators) را به منظور تشخیص نقاط اشباع خرید یا فروش بیاموزید. اخطارها را شناسایی کرده، از اندیکاتورها استفاده کنید و روندها را تشخیص دهید.علاوه بر قیمتها، حجم معاملات را بررسی کنید.
همانطور که ملاحظه میکنید، تحلیل تکنیکال نیاز به مهارتهایی دارد که با تمرین و مطالعه به دست میآیند. همچنین، ابزارها و نرمافزارهای مختلفی برای این کار در دسترس هستند که کارگزاریها و تحلیلگران از آنها استفاده میکنند. در این مقاله به معرفی 10 ابزار تحلیل تکنیکال برتر میپردازیم. به خاطر داشته باشید که انتخاب هرکدام از این نرمافزارها به عوامل مختلفی از جمله استراتژی معاملاتی شما بستگی دارد و ممکن است برخی معاملهگران حرفهای در تحلیلهای خود از چندین نرمافزار استفاده کنند.
آنچه در این مطلب خواهید خواهند
ابزار تحلیل تکنیکال تحت وب سهام یاب
نرمافزار سهام یاب (Sahamyab) توسط شرکت توسعه پایدار جهان هوشمند توسعه داده و پشتیبانی میشود. همچنین از جمله سهامداران این شرکت میتوان به کارگزاری تدبیرگران فردا اشاره کرد.
در واقع، سهام یاب یک شبکه اجتماعی بزرگ مجازی برای اطلاعرسانی در مورد بازار بورس و سرمایه ایران و وضعیت آن است و کاربران آن پس از ایجاد یک حساب کاربری میتوانند با مشاهده آخرین معاملات شرکتها، گزارش آخرین وضعیت بازار بورس را به صورت لحظهای دریافت کنند و نظرات خود را به اشتراک بگذارند.
این نرمافزار، آخرین تغییرات قیمت شرکتها را از طریق پیامک و ایمیل در اختیار کاربران خود قرار میدهد و اخرین اخبار مربوط به شرکتهای مختلف را به کاربران ارائه میدهد و با استفاده از الگوریتمهای مختلف، امکان تحلیل بهتر و پیشبینی دقیقتری را فراهم میکند.
مطالب مرتبط : 10 کار گزاری برتر بورس ایران
ابزار تحلیل تکنیکال تحت وب رهاورد 365
شرکت پردازش اطلاعات مالی مبنا از سال ۱۳۷۶ فعالیت خود را آغاز کرده است. وبسایت رهاورد ۳۶۵ یکی از محصولات این شرکت است که بزرگترین بانک اطلاعات مالی و معاملاتی را به همراه مجموعه کاملی از ابزارهای تحلیل تکنیکال و بنیادی ارائه میکند.
از امکانات این وبسایت میتوان به شبکه اجتماعی سهام، امکان فیلترینگ شرکتها بر اساس متغیرهای متنوع تکنیکی و بنیادی، دریافت هشدار لحظهای برای نمادهای دلخواه، گزارشها و بولتنهای متنوع و مجموعه کاملی از ویدئوهای آموزشی رایگان، امکان تعدیل قیمت سهام با روشهای مختلف، نقشه بازار، ارائه اطلاعات مالی و معاملاتی داراییهای مختلف از جمله سهام، اوراق بدهی، صندوقهای سرمایهگذاری، سکه نقدی و آتی و شاخصها اشاره کرد.
مطالب مرتبط : 10 سایت برتر آموزش بورس در ایران
نرمافزار تحلیل تکنیکال مفید تریدر
ابزار تحلیل تکنیکال مفید تریدر (MofidTrader) نسخه بومیشده نرمافزار «متاتریدر5» است که توسط کارگزاری مفید و تحت لیسانس و پشتیبانی شرکت MetaQuates وارد بازار سرمایه ایران شده است.
این سامانه یکی از با سابقهترین و بهترین سامانههای معاملاتی سراسر جهان است و بسیاری از کارگزاران مطرح بازارهای جهانی برای در اختیار گرفتن سهم بیشتری از این بازار جهانی، در کنار پلتفرمهای اختصاصی خود، پلتفرم متاتریدر را هم ارائه میدهند.
نرمافزار مفید تریدر در نسخههای ویندوز، اندروید و آی او اس در دسترس است و با استفاده از آن میتوانید در بازار سرمایه ایران خریدوفروش کرده و بازار را رصد کنید.
مطالب مرتبط : 10 صندوق سرمایه گذاری برتر
نرمافزار تحلیل تکنیکال متاتریدر
نرم افزار متاتریدر (MetaTrader) یکی از پلتفرمهای محبوب معاملاتی پیشرفته است که در حال حاضر، نسخههای 4 و 5 آن برای معاملات جفت ارزهای اصلی، فرعی، فلزات گرانبها و CFD به کار میرود. بسیاری از کارگزاریها، نسخه شخصیسازیشده این نرمافزار را تهیه کرده و به مشتریان خود ارائه میدهند. بنابراین، نسخههای مختلف این نرمافزار تفاوتهای جزئی و گاهاً اساسی با هم دارند.
مطالب مرتبط : بیمه عمر خود یک سرمایه گذاری هست
ابزار تحلیل تکنیکال داینامیک تریدر
نرمافزار داینامیک تریدر که توسط تیم نرمافزاری رابرت ماینر ساخته شده است، یکی از قویترین نرمافزارهای تحلیل تکنیکال است که هم در بازار داخل و هم در بازارهای بینالمللی کاربرد دارد. افرادی که میخواهند در تحلیل تکنیکال، حرفهای عمل کنند، باید کار با این نرمافزار را بیاموزند. برای شروع کار با داینامیک تریدر ابتدا باید دیتای (دادههای) بهروز شده را تهیه و وارد این نرمافزار کرد. نسخه کرکشده این نرمافزار در دسترس قرار دارد و به صورت رایگان قابل دانلود است.
نرم افزار تحلیل تکنیکال آمی بروکر
نرم افزار آمی بروکر (Amibroker) یکی از محبوبترین نرمافزارهای تحلیلی بین تحلیلگران بورس ایران است. آمی بروکر دارای امکانات منحصربهفردی مانند امکان آنالیز خودکار نمودار است. این نرمافزار هم در بورس داخلی و هم در بورس بینالمللی کاربر دارد و به صورت کرکشده در دسترس قرار دارد. پیش از شروع کار با آن، باید دیتای لازم وارد نرمافزار شود.
ابزار تحلیل تکنیکال ادونس گت
همه افرادی که در تحلیل خود از روش الیوت استفاده میکنند، این نرمافزار را میشناسند. نرمافزار ادونس گت (Advanced GET) یک نرمافزار شمارنده امواج است. این نرمافزار با استفاده از دادههای آماری و نمودار قیمتی با روش الیوت به صورت اتوماتیک موج شماری میکند و تحلیلگران با استفاده از موجشماری این نرمافزار، درستی یا نادرستی تحلیلهای خود را تشخیص میدهند.
مطالعه بیشتر: 10 تا از بهترین سایت های آموزش بورس در ایران
نرمافزار تحلیل تکنیکال تحت وب آسا
کارگزاری آگاه با همکاری شرکت ویستا سامانه آسا از سال ۹۳ از سامانه اختصاصی خود با نام معاملات برخط آسا، رونمایی کرده است. پس از بررسی نسخه آزمایشی و بر اساس نظرات مشتریان، نسخه جدید این نرمافزار، طراحی و عرضه شد. اگر از مشتریان کارگزاری آگاه باشید میتوانید با استفاده از نام کاربری و رمز عبور وارد سامانه معاملات آنلاین (online.agah.com) این کارگزاری شوید، روی لینک تحلیل تکنیکال کلیک کرده و از سامانه جدید تحلیل تکنیکال آسا استفاده کنید. این نرمافزار تحت وب است و نیازی به نصب آن روی تلفن همراه یا رایانه نیست.
ابزار تحلیل تکنیکال تحت وب نوآوران امین
شرکت تأمین سرمایه امین (سهامی خاص)، از سال ۸۷ با مشارکت شرکت نوآوران پردازش هزاره سوم، به منظور جبران بخشی از کمبودهای تحلیلی و اطلاعاتی بازار مالی کشور، شروع به طراحی و اجرای یک سامانه قدرتمند پردازش اطلاعات مالی کرد و در سال 88 موفق به اخذ اولین مجوز فعالیت پردازش اطلاعات مالی از سازمان بورس و اوراق بهادار شد. در سال 91 این سامانه و مجوز پردازش اطلاعات مالی اخذ شده در قالب یک شرکت مستقل و کاملاً تخصصی با مشارکت شرکتهای تأمین سرمایه امین، توسعه معین خردمندان بانک ملت، کارگزاری مهرآفرین، کارگزاری امینآوید و برخی از فعالان حقیقی بازار سرمایه، درخواست تأسیس بزرگترین شرکت پردازش اطلاعات مالی را ارائه کرد. در سال 92 شرکت پردازش اطلاعات مالی نوآوران امین به ثبت رسید و از سازمان بورس مجوز فعالیت خود را دریافت کرد. برای استفاده از نرمافزار تکنیکال این شرکت باید با استفاده از نام کاربری و رمزعبور وارد سامانه تکنیکال شده و از نسخه تحت وب آن استفاده کنید.
نرمافزار تحلیل تکنیکال تحت وب نهایت نگر
شرکت کارگزاری نهایت نگر (سهامی خاص)، در سال 78 در سازمان ثبت شرکتها به ثبت رسید و در سال 88 نزد سازمان بورس اوراق بهادار ثبت شد. وبسایت این شرکت دارای ابزار تحلیل تکنیکال است که به صورت تحت وب عمل کرده و از قسمت ابزارها در منوی وب سایت قابل دسترسی است. از جمله خدمات ابزار تحلیل تکنیکال تحت وب نهایت نگر میتوان به خدمات کارگزاری (کارگزار/ معاملـه گری و بـازارگردانی) و خدمات مالی و مشاوره اشاره کرد.
نظرات کاربران