یکی از راهها برای حفظ ارزش دارایی و بیشتر کردن آن، سرمایهگذاری است. سرمایهگذاری انواع مختلفی دارد که موفقیت در آن به عوامل زیادی از جمله آگاهی کافی از وضعیت بازار و داشتن مهارت وابسته است. با توجه به شرایط امروز بازار ایران، یکی از بهترین روشهای سرمایهگذاری، سرمایهگذاری در بورس است که اگر با دانش کافی همراه باشد، میتواند سودآوری مناسبی به رمغان بیاورد.
سرمایهگذاری در بورس به دو صورت انجام میشود. یک حالت این است که فرد به صورت مستقیم اقدام به خریدوفروش سهام کند که البته برای این کار باید از دانش و مهارت کافی برخوردار باشد. حالت دیگر این است که افراد، به ویژه افراد غیرحرفهای که دانش و مهارت و البته زمان کافی برای سرمایهگذاری در بورس را ندارند، سرمایه خود را به صندوق سرمایهگذاری بسپارند تا افراد متخصص، مدیریت سرمایه آنها را انجام دهند.
همانطور که گفتیم صندوق سرمایهگذاری نوعی سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار بورس است که در آن افراد سرمایههای خود را روی هم میگذارند و در مجموعهای از سهام، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار سرمایهگذاری میکنند که البته با توجه به اینکه مدیریت این صندوقها توسط کارشناسان خبره انجام میشو.
این کار مزیتهای بسیاری دارد؛ از جمله، مدیریت دارایی، کاهش ریسک سرمایهگذاری، نقدشوندگی بالا، امکان نظارت و اطلاعرسانی شفاف و امکان سرمایهگذاری خرد که در این صورت میتوانید با پول اندک هم سرمایهگذاری کنید و بهدلیل حجم بالای سرمایهگذاری در این صندوقها، بسیاری از هزینهها هم سرشکن شده و موجب صرفهجویی خواهد شد.
برای سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری، باید واحدهای (unit) سرمایهگذاری آن صندوقها را خریداری کنید که میزان هریک از این واحدها حدود ۱۰۰ هزار تومان است. در حال حاضر بیش از ۱۰۰ صندوق سرمایهگذاری در ایران فعالیت میکنند که یکی از ویژگیهای بزرگ این صندوق ها، متنوعبودن آنها است.
مطالعه بیشتر: ۱۰ کارگزاری برتر بورس ایران
بدین معنی که برای هر نوع سلیقه و هر میزان از ریسکپذیری افراد، صندوق سرمایهگذاری وجود دارد. این صندوقها که برخی روی گزینههای با ریسک بیشتر و البته سودآوری بالاتر و برخی روی گزینههای با ریسک کمتر سرمایهگذاری میکنند، به ۸ دسته تقسیم میشوند:
۱. صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت: این صندوقها مناسب افراد با ریسکپذیری پایین هستند، زیرا دارای ضامن نقدشوندگی و ضامن جبران خسارت احتمالی هستند و معمولاً ۷۰ الی ۹۰ درصد سرمایه خود را در اوراق مشارکت، سپرده بانکی، گواهی سپرده بانکی و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکنند.
۲. صندوق سرمایه گذاری در سهام: این صندوقها تقریباً ۷۰ درصد دارایی خود را در سهام بورس شرکتها سرمایهگذاری میکنند. بنابراین نسبت به صندوقهای با درآمد ثابت، ریسک بیشتر و سودآوری بالاتری هم دارند.
۳. صندوق سرمایه گذاری مختلط: این صندوقها معمولاً حداکثر ۶۰ درصد دارایی خود را در سهام و حداقل ۴۰ درصد آن را در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکنند، به همین دلیل مختلط نامیده میشوند. ریسک این صندوقها نسبت به صندوقهای سهامی کمتر است و شامل مزایای صندوق با درآمد ثابت هم میشوند.
۴. صندوق سرمایه گذاری شاخصی: این نوع صندوقها، داراییهای خود را بر اساس الگوی تعیینشده برای یکی از شاخصهای موجود در بازار، سرمایهگذاری میکنند و معاملات آتی را انجام نمیدهند. این صندوقها از یک شاخص مبنا پیروی میکنند، هزینههای نسبتاً پایینی داشته و ریسک مدیریت در آنها حداقل است.
۵. صندوق قابل معامله (ETF): این صندوقها میتوانند از هر سه نوع صندوقی که تاکنون تعریف کردیم باشند. صندوقهای Exchange Tradable Found (ETF)، داراییهای متنوعی داشته که واحدهای ETF آنها همان روز قابل معامله هستند و نقدشوندگی بالایی دارند.
۶. صندوقهای نیکوکاری: این نوع صندوقها، ضمن حفظ اصل دارایی، در پیشبرد اهداف نیکوکارانه مشارکت میکنند.
۷. صندوقهای تأمین مالی: این نوع صندوقها که به منظور تأمین مالی ایجاد شدهاند، در انواع پروژهها، سرمایهگذاری زمین، ساختمان و سرمایهگذاری جسورانه (سرمایهگذاری در استارتآپها) فعالیت میکنند.
۸. صندوقهای اختصاصی بازارگردان: این نوع صندوقها با هدف تعادل بخشیدن به بازار سهام، از بینبردن صف خریدوفروش و سوقدادن قیمت سهام به سمت ارزش ذاتی آن تشکیل شدهاند که به افزایش نقدشوندگی و جلوگیری از دستکاری قیمت سهام به دست افراد سودجو کمک میکنند.
آنچه در این مطلب خواهید خواهند
صندوق ارزشکاوان آینده
صندوق سرمایه گذاری ارزش کاوان آینده در سال ۱۳۸۸ با دریافت مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار (سبا) به عنوان صندوق سرمایهگذاری فعالیت خود را آغاز کرد. این صندوق از نوع صندوقهای سرمایهگذاری در سهام است و اکثر وجوه خود را صرف خرید سهام و حقتقدم خرید سهام میکند. مدیر این صندوق، شرکت تأمین سرمایه کاردان است و ضامن نقدشوندگی ندارد. بازدهی ماهانه، سه ماهه و شش ماهه این صندوق بهترتیب 84 %، 155 % و 372 % بوده و بازدهی سالانه آن هم 633 % است.
صندوق مشترک بورسیران
صندوق سرمایه گذاری بورسیران در سال ۱۳۸۸ با دریافت مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان صندوق سرمایهگذاری فعالیت خود را آغاز کرد. این صندوق هم از نوع صندوقهای سرمایهگذاری در سهام است و اکثر وجوه خود را صرف خرید سهام و حقتقدم خرید سهام میکند. مدیر صندوق، كارگزاري بورسيران است و ضامن نقدشوندگی ندارد.
مطالعه بیشتر: 10 تا از بهترین سایت های آموزش بورس در ایران
بازدهی ماهانه، سه ماهه و شش ماهه این صندوق بهترتیب 65 %، 122 % و 267 % بوده و بازدهی سالانه آن هم 536 % است.
صندوق سرمایه گذاری سهام بزرگ کاردان
صندوق سرمایهگذاری سهام بزرگ کاردان در سال ۱۳۹۴ با دریافت مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار (سبا) به عنوان صندوق سرمایهگذاری فعالیت خود را آغاز کرد. مدیریت داراییهای صندوق که عمدتاً شامل سهام شرکتهای پذیرفتهشده در بورس میشود، توسط شرکت تأمین سرمایه کاردان صورت میگیرد. اين صندوق از نوع صندوق سرمايهگذاري در سهام و با پرداخت سود است و اکثر وجوه خود را صرف خرید اوراق بهادار میکند و ضامن نقدشوندگی آن هم شرکت تأمین سرمایه کاردان است. بازدهی ماهانه، سه ماهه و شش ماهه آن بهترتیب 90 %، 155 % و 276 % بوده و بازدهی سالانه آن هم 474 % است.
صندوق مشترک بانک خاورمیانه
صندوق بانک خاورمیانه که تحت مدیریت شرکت کارگزاری بورسیران در سال ۱۳۹۲ فعالیت خود را تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار آغاز کرده است، جزء صندوقهای بزرگ در سهام به شمار میرود. این صندوق تقسیم سود دورهای ندارد و مبلغ اصل پول به همراه سود آن در زمان ابطال واحدها به حساب سرمایهگذار واریز میشود. صندوق بانک خاورمیانه ضامن نقدشوندگی ندارد. بازدهی ماهانه، سه ماهه و شش ماهه این صندوق بهترتیب 75 %، 133 % و 262 % بوده و بازدهی سالانه آن هم 465 % است.
صندوق سرمایهگذاری مشترک نقش جهان
صندوق نقش جهان که تحت مدیریت شرکت سبدگردان سرآمد بازار از سال ۱۳۸۹ فعالیت خود را تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار آغاز کرده است، جزء صندوقهای بزرگ در سهام به شمار میرود. این صندوق تقسیم سود دورهای ندارد و مبلغ اصل پول به همراه سود آن در زمان ابطال واحدها به حساب سرمایهگذار واریز میشود. اين صندوق ضامن نقدشوندگی ندارد. بازدهی ماهانه، سه ماهه و شش ماهه این صندوق بهترتیب 85 %، 142 % و 306 % بوده و بازدهی سالانه آن هم 511 % است.
صندوق مشترک دماسنج
صندوق مشترک دماسنج که تحت مدیریت شرکت کارگزاری بورسیران در سال ۱۳۹۲ فعالیت خود را تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار آغاز کرده است، جزء صندوقهای کوچک در سهام به شمار میرود. این صندوق تقسیم سود دورهای ندارد و مبلغ اصل پول به همراه سود آن در زمان ابطال واحدها به حساب سرمایهگذار واریز میشود. این صندوق ضامن نقدشوندگی ندارد. بازدهی ماهانه، سه ماهه و شش ماهه این صندوق به ترتیب71 %، 124 % و 240 % بوده و بازدهی سالانه آن هم 447 % است.
صندوق مشترک رشد سامان
صندوق سرمایه گذاری رشد سامان در سال ۱۳۹۲ با دریافت مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار (سبا) به عنوان صندوق سرمایهگذاری فعالیت خود را آغاز کرد. این صندوق از نوع صندوقهای سرمایهگذاری در سهام است و اکثر وجوه خود را صرف خرید سهام و حقتقدم خرید سهام میکند. مدیر این صندوق شركت كارگزاري بانك سامان و ضامن نقدشوندگی آن شرکت بیمه سامان است. بازدهی ماهانه، سه ماهه و شش ماهه این صندوق بهترتیب 64 %،130 % و 281 % بوده و بازدهی سالانه آن هم 381 % است.
صندوق سرمایهگذاری گنجینه رفاه
صندوق سرمایهگذاری گنجینه رفاه در سال ۱۳۹۲ با دريافت مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار (سبا) به عنوان صندوق سرمايهگذاري فعاليت خود را آغاز کرد. اين صندوق از نوع صندوقهاي سرمايهگذاري تنها در اوراق بهادار با درآمد ثابت و با حداقل سود تضمين شده است. مدیر این صندوق کارگزاری بانک رفاه کارگران است و ضامن نقدشوندگی ندارد. بازدهی ماهانه، سه ماهه و شش ماهه این صندوق بهترتیب 63 %،112 % و 239 % بوده و بازدهی سالانه آن هم 412 % است.
صندوق سرمایه گذاری بانک توسعه تعاون
صندوق سرمایه گذاری بانک توسعه تعاون در سال ۱۳۹۰ با دريافت مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار (سبا) بهعنوان صندوق سرمايهگذاري فعاليت خود را آغاز کرد. مدیر آن شرکت کارگزاری بانک رفاه و ضامن نقدشوندگی آن بانک توسعه تعاون است. اين صندوق از نوع صندوقهاي سرمايهگذاري در سهام است. بازدهی ماهانه، سه ماهه و شش ماهه این صندوق بهترتیب 50 % ، 87 % و 184 % بوده و بازدهی سالانه آن هم 361 % است.
صندوق مشترک توسعه ملی
صندوق سرمایهگذاری توسعه ملی در سال ۱۳۹۲ با دریافت مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار (سبا) به عنوان صندوق سرمایهگذاری فعالیت خود را آغاز کرد. مدیر این صندوق کارگزاری بانک ملی ایران است و ضامن نقدشوندگی ندارد. این صندوق از نوع صندوقهای سرمایهگذاری در سهام است و اکثر وجوه خود را صرف خرید سهام و حقتقدم خرید سهام میکند. بازدهی ماهانه، سه ماهه و شش ماهه این صندوق بهترتیب 70 %،140 % و 255 % بوده و بازدهی سالانه آن هم 393 % است.
نظرات کاربران