انگیزه! یک کلمه به ظاهر ساده، اما با هزاران معنا، مفهوم و کاربرد. انگیزه چیست؟ چه کارکردی در زندگی انسان دارد؟ نقش آن در موفقیت افراد؟ جایگاه انگیزه در علم روانشناسی، افراد تاثیرگذار در تاریخ چه انگیزههایی داشتند؟ در این مقاله قصد داریم درباره همه این موارد و جنبههای دیگر این کلمه جادویی صحبت کنیم و به معرفی بهترین جملات انگیزشی بپردازیم. با ما همراه باشید.
آنچه در این مطلب خواهید خواهند
انگیزه چیست؟
انگیزه مسئلهای است با دلیل قدم گذاشتن در یک مسیر، همان نیروی کششی لازم که شما را با شوق و انرژی زیاد در مسیر نگه داشته و به سمت هدف سوق میدهد. انگیزه یعنی محرکه لازم برای شکلگیری موفقیت و دستاوردهای هدفگذاری شده. انگیزه یعنی برخاستن، اقدام کردن و شروع به حرکت برای به دست آوردن خاستهها.
آیا کلمه انگیزه مساوی با کلماتی مانند شوق و اشتیاق، نیاز، آرزو، حرص و طمع، هدفمند بودن یا حتی امید است؟ در پاسخ باید گفت هم بله و هم خیر. انگیزه تمام کلمات ذکرشده را در بر میگیرد و اگر نگاهی به کتب مختلف و لغتنامهها بیندازید، با تعاریف مشابهی روبرو خواهید شد که: انگیزه نیروی محرک و مولد تلاش انسان برای فعال کردن و حفظ رفتار انسان برای رسیدن به هدف است، نوعی تمایل و انرژی درونی که هم از جنس احساس است و هم از جنس منطق.
مطالعه بیشتر: بهترین موسسه آیلتس + [۱۰ موسسه برتر آیلتس IELTS]
این انگیزه است که باعث سر و شکل گرفتن رفتارهای انسان شده و به آنها جهت میدهد. انگیزه خود را در قالب پافشاری به امیال دیگر انسان مانند تنبلی، بطالت و یکجانشینی تحمیل میکند. درواقع اگر انگیزه نباشد حرکتی هم نخواهد بود. آیا هنوز هم جادویی بودن کلمه انگیزه شک دارید؟
انواع انگیزه و جایگاه انگیزه در علم روانشناسی و رفتارشناسی
در علم روانشناسی در مواجهه با واژه Motivation که از ریشه کلمه Move است، از ۳ کلمه مهم انگیزه، انگیزاننده و انگیزش کمک میگیرند تا رفتارهای انسان را دستهبندی کرده، جهت و هدف انجام کارهای مختلف را مطالعه و بررسی کنند. با مفهوم انگیزه آشنا شدیم، انگیزاننده عاملی است که در ما ایجاد انگیزه کرده و یا انگیزه ما را افزایش میدهد. انگیزش از جنس فرآیند است، یعنی فرایندی که انگیزه را در فرد یا تیم ایجاد کرده، آن را افزایش یا کاهش داده یا جهتدهی میکند.
انگیزه میتواند درونی یا بیرون باشد. انگیزههای درونی همان گونه که از نامش قابل حدس است، برخواسته از امیال، نگرشها، معیارها و باورهای درونی افراد است. انگیزههای بیرونی نیز به طور مشابه توسط عوامل و نیروهای محرک خارجی در انسان شکل میگیرد. برای مثال قول خرید دوچرخه در صورت موفقیت در امتحانات پایانترم از سوی پدر، یک انگیزه بیرونی برای پاس کردن دروس است، اما میل به پیشی گرفتن و به دست آوردن نمره بالاتر از همکلاسی خود، یک انگیزه درونی تلقی میشود، زیرا برخواسته از معیارها و باورهای درونی خود شما است و هیچ عامل خارجی در این تصمیم شما تاثیرگذار نیست.
انواع انگیزه
برخی از انواع انگیزههای درونی و بیرونی که ممکن است با آنها روبرو شده باشید به شرح زیر است:
- انگیزه تشویقی (اهرم فشار و عصای دست پدرها و مادران ایرانی، در این نوع از انگیزه بیرونی، وقتی فرد دستاوردی کسب کند، مورد تشویق قرار گرفته و جایزهای به وی داده خواهد شد)
- انگیزه اجتنابی (این نوع انگیزه از جنس ترس و تنبیه بوده و در نقطه مقابل انگیزه تشویقی قرار میگیرد)
- انگیزه دستاورد محور (این نوع از انگیزه در ادارات، شرکتها و کارگاهها برای ایجاد بیشترین بازدهی در نیروی کار مورد استفاده قرار میگیرد)
- انگیزه قدرت محور (انگیزه برای به دست آوردن جایگاهی قدرتمندتر در سازمانها و روابط)
- انگیزههای فیزیولوژیکی (برخواسته از تغییرات فیزیولوژیکی در بدن و ترشح هورمونها. برای مثال شخصی را بسیار دوست میداریم اما دلیل آن را به درستی نمیدانیم)
- انگیزه خلاقیت و نوآوری (انگیزهای بسیار مهم که باعث ثبت اختراعات و خلق آثار شگرف در طول تاریخ بوده است)
- انگیزه کاری (انگیزه لازم برای انجام کارهای خانه، روزمره، شخصی، شهروندی و کارهای محوله از سوی کارفرما)
- و موارد متعدد دیگر
هرم مازلو

مازلو (Maslow) یکی از بزرگترین نظریه پردازان در زمینه انگیزههای انسانی است. وی انگیزههای انسانی را در ۵ طبقه و در یک هرم دستهبندی کرده است:
- فیزیولوژیکی: مانند آب، غذا، تنفس و خواب
- امنیت: مانند امنیت شغلی، بهداشتی، خانوادگی و اخلاقی
- عشق و تعلق: مانند خانواده، دوستان و صمیمیت با جنس مخالف
- عزت نفس: مانند اطمینان به خود و احترام به دیگران
- خودشکوفایی: مانند داشتن خلاقیت، عدم قضاوت دیگران، کنترل خشم و هیجان
خودانگیزی
نوع دیگری از انگیزه وجود دارد که اتفاقا، مهمترین نوع آن نیز به شمار میرود، خودانگیزی! انگیزه دادن به خود یک مهارت، قدرت ذهنی و یک عادت است. باری رسیدن به قلههای موفقیت همه ما باید این مهارت را در خود تقویت کنیم، این همان عادت مردان بزرگ تاریخ و نقطه تمایز آنها با انسانهای عادی است.
محیطی که انسان در آن زندگی کرده و شروع به ساختن روابط با انسانهای مختلف میکند، بیشترین تاثیر را در شر و شکل دادن به انگیزههای فرد دارد. روانشناسان خودانگیزی را تشکیل یافته از ۳ عنصر مهم میدانند:
- نیروهای فعال کننده: برآیند نیروهایی که باعث ایجاد شوق و اشتیاق در شخص، جهت انجام دادن کار یا رسیدن به هدفی میشود
- نیروهای جهتدهی: برآیند نیروهایی که باعث میشود یک شخص هدفدار بوده و به انجام دادن یک سری از کارها، بیش از سایر کارها اهمیت داده و رغبت نشان دهد.
- نیروهای استمراربخش: برآیند نیروهایی که خستگی و ناامیدی را پس زده و منجر به ثابت قدم بودن شخص تا رسیدن به هدف مطلوب میشوند
مطالعه بیشتر: بهترین سایت کد تخفیف + [10سایت برتر کد تخفیف]
چند روش کاربردی و تاثیرگذار برای ایجاد انگیزه در خود یا همان خودانگیزی:
- برای خودتان اهداف بزرگ، کوچک، بلندمدت و کوتاهمدت تعیین کنید: واضح است، اگر هدف نداشته باشید، به انگیزه هم نیازی ندارید
- فقط انجامش بده: وقت تلف نکنید، نظر ندهید، پیشبینی نکنید، اگر میخواهید به هدف تعیین شده برسید، هرچه زودتر اقدام کنید، همان قدر زودتر به مطلوب خواهید رسید
- به خودتان جایزه دهید: این جایزه میتواند در قالب یک وعده غذای لذیذ در رستوران، یک روز فراغت از کار، سفر یا هر هدیه کوچکی که خودتان به خودتان میدهید ظاهر شود
- از افعال مثبت استفاده کنید: طبق بررسی روانشناسان، انرژی افعال منفی از بمبهای خوشهای نیز بیشتر است، با استفاده از افعال مثبت، طبیعت را در راه رسیدن به اهدافتان، با خود همراه کنید
- ناخودآگاهت را در مشت بگیر: توصیهای از ناپلئون هیل، نویسنده کتاب پرفروش موفقیت و ثروت. همین که شخصیتی مانند ناپلئون هیل ارزش تمرکز روی قدرت ضمیر ناخودآگاه و حس ششم را مطرح میکند، خود گویای اهمیت موضوع است
- برنامهریزی و تقسیم ساعات شبانه روز به قسمتهای کوچکتر: ذهن انسان در این حالت، بیشترین کارایی را از خود نشان میدهد. هرچه هدف در دسترستر و کارها سبکتر جلوه کنند، ذهن انسان نیز به همان اندازه از خود شور و اشتیاق نشان میدهد
- اهداف به ثمر رسیده را قاب بگیرید: اهداف وصول شده یادداشت کرده و آنها را جایی قرار دهید که هرروز چشمتان به آن بیفتد، این کار معجزه میکند
بهترین جملات انگیزشی

اکنون که با مفهوم انگیزه آشناشدیم، ابعاد مختلف آن را شناختیم و تاثیر آن در موفقیت فرد را مورد بررسی قرار دادیم، وقت آن است با چند مورد از بهترین جملات انگیزشی آشنا شویم. با استفاده روزانه از بهترین جملات انگیزشی، تغییرات مثبتی در نگرش و سطح انرژی خود برای انجام کارها ایجاد کنید:
۱. جمله انگیزشی شماره یک
هرگز تسلیم نشوید، امروز سخت است و فردا سخت تر، اما پس فردا روز روشنی برای تان خواهد بود
۲. بهترین جملات انگیزشی شماره دو
مکث کن، نفس بکش، اگر لازم است گریه کنی اینکارو بکن، ولی هیچ وقت نا امید نشو
۳. جمله انگیزشی شماره سه
بزرگترین ریسک، ریسک نکردن است! در این دنیا که به سرعت تغییر می کند، تنها استراتژی که شکست را تضمین می کند، ریسک نکردن است.مارک زاکربرگ
۴. بهترین جملات انگیزشی شماره چهار
اگر جاده ای پیدا کردید که هیچ مانعی در آن نبود، به احتمال زیاد آن جاده به جایی نمی رسد. فرانک کلارک
۵. جمله انگیزشی شماره پنج
موفقیت هایی که نصیب افراد صبور می شود، همان هایی هستند که توسط افراد عجول رها شده اند. آلبرت انیشتین
۶. بهترین جملات انگیزشی شماره شش
من ترجیح می دهم افسوس بخورم که چرا آن کار را انجام دادم، تا اینکه افسوس بخورم کاش آن کار را انجام می دادم! لئو تولستوی
۷. جمله انگیزشی شماره هفت
اگر میخواهید خوابهایتان تعبیر شوند، اول باید بیدار شوید
۸. بهترین جملات انگیزشی شماره هشت
آنها به آرزوهای تو میخندند، تا زمانی که بتوانی از آرزوهایت پول درآوری. جف بیزوس
۹. جمله انگیزشی شماره نه
ما راه رفتن را با زمین خوردن میآموزیم، اگر هرگز زمین نخوریم هیچوقت قادر به راه رفتن نخواهیم بود. رابرت کیوساکی
۱۰. بهترین جملات انگیزشی شماره ده
بزرگترین ضعف ما در تسیلم شدن نهفته است، همیشه مطمئنترین راه برای موفقیت، تلاش دوباره خواهد بود! ادیسون
سخن پایانی
همانطور که ملاحضه کردید انگیزه جایگاه بسیار مهمی در زندگی انسان از دیرباز تا کنون داشته و خواهد داشت. با مطالعه تاریخ زندگی افراد بزرگ و تاثیرگذار، متوجه میشویم که انگیزه و میل به انجام یک کار یا به دست آوردن یک موفقیت بوده که باعث همه آن اتفاقات تلخ و شیرین بوده است. بهترین جملات انگیزشی را شناخته و با یادداشت و تکرار مداوم، از آنها ملکه ذهن بسازید، به زودی تاثیرات مثبت این کار در زندگیتان نمایان خواهد شد.
شماره یک رو مالک علی بابا گفته